dilluns, 17 de març del 2014

Teoria Tema 6: Eines de las web 2.0: Cloud Computing

  Eines de la web 2.0: Cloud Computing. 

El índex que anem a seguir a aquesta entrada sobre les eines de la web 2.0 és el següent:;

1. Computació en el núvol
2. Avantatges del Cloud Computing
3. Desavantatges del Cloud Computing
4. Tipus de Núvol
5. Aplicacions eduatives en el núvol.

1.Computació en el Núvol

El núvol és el terme que s'empra  per a desginar als ordinadors en la xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemas de moltes màquines.
Les aplicacins basades en tecnologia núvol no funcional en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un cluster distribuïts, utilitzant espai d'emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines.
No ens baixen a l'ordinador "google" sinó el que fem és posar google al nostre ordinador i ens conectem a la gran quantita d'informació que hi ha.
La tecnologia núvol ens permet que puguem accedir a la gran quantitat d'informació.
•    Els serveis de computació en xarxa tenen tres nivells:
- Nivell 1: aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s'accedeix mitjançant un navegador Web. Per exemple: gmail.
- Nivell 2: ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple: App Engine.
- Nivel 3: Són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament. Exemples: GoGrid, Elastic. Computing Cloud. Programa que ens ofereix google pero no posa la plataforma per a poder fer les proves o simulacions .És una combinació entre el nivell 1 i 2.


2.Avantatges del Cloud Computing
  • En el núvol es consumeix només energia necesaria, la qual cosa contribueix a l'ús eficient de l'energia.
  • No existeix la caiguda del servidor perquè sempre hi ha algú controlar-la, de manera que no cal esperar al fet que venja el personal a arreglar-ho
  • Les actualitzacions son automatiques i es conserven totes les personalitzacions que hàgim introduït
  • Es por començar a treballar rapidament en qualsevol aplicacio.
  • Es por prescindir d'intal·lar qualsevol tipus de maquinari i per tant requereix molt menys inversió.
  • Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat.

3.Desavantatges del Cloud Computing
  • La disponibilitat d'aplicacions depèn de la disponibilitat d'accés a Internet.
  • Tots els treballs i dades de l'usuari estan en el núvol, de manera que si hi hagués algun problema es pot posar en perill la seguretat dels nostres materials.
  • L'usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podia estar instal·lat.

4. Tipus de núvols

•    Els núvols públics. Són les que estan manejades per altes persones i alberguen el treball de molts clients; els sistemes d'emmagatzament són comuns, i els servidors, la xarxa i els discos, també els serveis que són gratuïts solen estar situats en aquest tipus de núvols.
•    El núvols privats. Són la millor opció per a les empreses o organitzacions que volen tenir un servei propi amb les aplicacions que desitgen, a mesura de les seues necessitats. Són els propiertaris del servidor, disc.
•    Els núvols híbrids.Són una combiació de les anterios, es disposa d'una infraestructura privada però el seu torn es poden manejar aplicacions e l'espai del núvol públic.

5. Aplicacions educatives del núvol.

•  Google Docs. Per a l'elobració compartida de documents, fulls de càlcul , presentacions,etc.
•    Dropbox. Permet als usuaris deixar qualsevol arxiu en una carpeta designada. Aquest arxiu és sincronitzat en el núvol i el tots els altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions, de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats.

Ambdues aplicacions proporcionen ordinadors virtuals a estudiants i personal sense necessitat que cada persona posseeixi un ordinador portatil o de taula. Solament és necessari un navegador i accés a internet per a disposar d'emmagatzematge i recursos il·limitats.




AMPLIACIÓ DEL MANUAL "NUEVOS ESCENARIOS DIGITALES"

Aquest tema es correspon amb l'apartat 12 del manual "Nuevos Escenarios digitales" centrat en les eines de la web 2.0.
En primer lloc, farem una petita introducció sobre l'evolució en la utilització d'Internet. Aquesta eina ha anat evolucionant, ja que, abans els usuaris només eres espectadors o consumirdors de la informació i actualment, en canvi, som els protagonistes de la red participant activament en la creació de coneixement, de publicar-lo i de compartir-lo amb altres usuaris.
D'altra banda, la computació en el núvol és defineix com un paradigma que permet oferir serveis de computació a través d'Internet i a més, no és necessari que l'usuari siga expert per a la seua utilització.
¿Qué és el cloud computing? A aquest concepte també es coneix com "Serveis en el núvol", "computació en el núvol"o "informàtica en el núvol". Es tracta d'un sistema de recursos distribuits horitzontalment, introduin-los com serveis virtuals de tecnologies de la informació escalats masicament i manejats perrecursos configurats i mancomunats de manera continua.



Seguidament, pasaré a explicar el concepte de computació en el núvol, que com ja sabem, és el terme que emprem per a dessignar als ordinadores que distribuieixen capacitat de procesament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines. Moltes aplicacions com Flickr, Google o Youtube utilitxen el núvol com a plataforma.
Les aplicacions basades en tecnologia núvol no funciona en un sol ordinador, sinó que es difon per tot un cluster distribuit, utilitzant l'espai d'emmagatzament i recursos informàtics de tantes màquines disponibles com siga necessàries.
<El núvol> fa referència a un grup d'ordinadors utilitzats d'aquest mode: no està vinculat a una situació o a un propietari particular, encara que moltes companyies tenen núvols patentats.

Finalment, acabaré aquesta ampliació tractant les implicacions educatives del núvol, ja que, com sabem ha suposat un canvi en la notra forma de veure com utilitzem el software i emmagatzem els nostres arxius. A més, les eines o aplicacions que podem fer ús són accesibles perquè són gratuites o molt económiques. Algunes de les aplicacions series les següents: Flickr, Youtube, Blogger, Slideshare, etc.  A més, un gran grup que facilita l'elaboració compartida de documents és Google, des de Google Docs fins a Google Calender. Altre servei amb característiques semblants a google docs és Dropbox, ja que també permeteix emmagatzemar i soncronizar arxius en línia entre ordinadors i comparti-los amb diferents usuaris.

  AMPLIACIÓ PERSONAL

Sota el meu punt de vista, crec que actualment tant els xiquets com cada vegada més les persones adultes fem ús de les eines que ens aporta la web 2.0. Aquest fet es deu a que per a fer algun treball, per a preparar exposicions, per a preparar treball per a l'aula, etc, emprem eines com Youtube, Google Docs, Flickr Slideshare, etc.


Ara bé, centran-nos més en el Cloud Computing, personalment fins que he arribat a la Universitat, encara no el coneixia. De fet, aquest curs i amb aquesta assignatura, ha sigut la primera vegada que he començat a treballar amb Google Drive o Dropbox per a fer treballs i sobre tot i el més útil, per a poder fer-los cadascú des de la seua casa i tindre l'opció de modificar-los i compartir-los amb els teus companys.

D'altra banda, una proposta didàctica que jo faria amb aquestes eines de la web 2.0, seria que els xiquets veguere un vídeo cadascú a la seua casa i després per grupets de 3 persones feren un treballs utilitzant Google Drive o Dropbox. D'aquesta forma els xiquets poden treballar des de casa.  El que si m'ha agradaria seria que tots els xiquets vegueren vídeos sobre la inclusió dels xiquets a l'escola que tenen algun tipus de problema. Un bon exemple seria el video que es troba a continuació:




Finalment, també m'ha agradat altre vídeo que tracta sobre el cloud computing bàsicament. Aquest vídeo, tracta els temes que ja hem explicat amb anterioritat sobre els núvols públics, privats i híbrids, etc. He de destacar que crec que el vídeo, està més destinat a les empreses que a l'educació però crec que explica molt bé el seu ús





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada